Smøring

Tresåler har naturlige egenskaper som kan gi Tjæren pbåde feste og glid, men mye kan forbedres ved hjelp av skismøring.   Tresåler skal først behandles med tjære. Det finnes et produkt på markedet,  som vi anbefaler, SWIX  I21.ensles på sålen slik at man får et tynt, dekkende lag.   Deretter varmer man opp påført tjære med en varmepistol eller smørebrenner, slik at tjæren trekker inn i fibrene i trevirket. Mens tjæren ennå er varm, tørkes bort det som ikke har trengt inn.

Etter impregneringen med tjæren skal sålen være tørr. Tjære på sidekanter tørkes også bort.Skiene er nå klare til å bli påført dagsaktuell smøring.   I de tider da  treski var eneste alternativ, smurte man full lengde med festesmøring. Det kan man også gjøre i dag med godt resultat.  Hvis det er forhold for klister, kan man prøve seg frem med klister på en midtsone, som normalt vil gå fra helen og ca.50-60 cm fremover på forskien og glidvoks på for- og bakski.

Undertegnet  Leif Torgersen Axell, SWIX SPORT AS

Glidvoks kan smeltes på og sikles ned eller gnis på og korkes ut (som festevoks). Når man ser at sålen er slitt og ”trehvit”, er det behov for ny behandling med tjære. Normalt vil dette skje bare noen få ganger i løpet av en vinter med mindre man har vært ute på is og skaresnø som skaper stor slitasje.